För hus och hem

Om jag inte berättat det så funderar min pojkvän Danni på att flytta med mig tillbaka till Sverige från USA nästa sommar. Fick dessutom bakskålar, skärbräda och disktrasa från kära systrarna i försenad födelsedags present när jag kom hem till sverige i torsdags kväll. På begäran av pojkvännen lägger jag nu upp bilder på dessa, tillsammans med lite annat smått och gått jag samlat på mig genom åren inför flytt till eget bo.
So here are somethings we may find usefull when we move in together love :)
 
 

Juleljus

Nu är jag alltså hemma i sverige igen, men kvällen innan jag åkte hem från USA blev något helt extra.
For nämligen och kollade på extra ordinära, klassiskt Amerikanska julbelysningen, som präglar många Amerikanska hem under december. Våra steg styrde mot ett disktrikt i Rancho Cucamonga, CA, där de av tradition bygger upp ett helt vinterland av juleljus strax innan högtiden. Med mig var vänninan Hanna, pojkvännen Danni och hans vän Nate och som ni ser fick vi med varm choklad i handen, en kväll utöver det vanliga.
 
 

Acting in front of the Camera

Har pratat så mycket om min acting for the Camera klass, men har aldrig lyckats visa något... förens nu!
Här har vi nämligen en liten video från min final i denna klass, vilket visar väldigt mycket av hur klassen går till i allmänt, samt visar hur en casting för en teaterproduktioin kan gå till.
 

Världens kortaste tåg

Här har ni då sista gänget av bilder från min och Danni's Juldejt i Los Angeles under lördagen.
På bilderna kan ni se Angel Flight Railway, mer känt som "världens kortaste tåg", vilket endast kostar 25 cent att åka och bokstavligen bara tar dig upp för backen till parken där den berömda parkbänken från 500 days of Summer väntar. Detta är även en av Danni's favorit filmer, ännu en anledning varför jag ville ta honom upp dit, då han själv inte alls kände igen parken vid första ögonkast. Så där tog vi lite bilder och lossades att vi var  Joseph Gordon-Levitt och Zooey Deschanel
Efter vår lilla skridsko tur i Pershing Square, som jag skrev om i tidigare inlägg, åkte vi till Little Tokyo där vi testade risbollar med zoya-socker-kandenering och en jättegod kyckling, samt shoppade loss (hittade mig en vackert röd klänning till jul) innan vi for på supé på SPITZ Home of the Döner Kebab. En restaurang helt i vår smak, med live DJ (Danni arbetar som Dj), avantgardekonst och god mat.


Enter the Flowerland

Förutom skridskoåkning så tog jag och Danni oss en tur till the Flower District i lördags, flera kvarter av bara blommarknader och florister. Bilderna som ni ser nedan är från the Flower market, viket enligt Danni ska vara den största blommarknaden i världen.... eller åtminstone med ett utbud av blommor från alla jordens hörn.
Och nog var det stort alltid, som allt annat här i USA, men flest olika sorters växter i världen tvivlar jag på.
Här har ni lite bilder på alla de plockblommor som frodas där, samt min favorit krukväxt Orkide och några julfavoriter.
Ps. de hade även gratis popcorn där som man fick gå och ta. Så typiskt Amerikanskat, men ooh så uppskattat!
Så det var alltså the Flower Market. Ska snarast även rapportera från Angel Flight Railway (världens kortaste tåg) och Little Tokyo som utlovat!

Skridsko åkning utan Snö

Det finns vissa saker att verkligen sakna med Sverige när man inte befinner sig på hemmaplan. Snö kring jul är en sådan sak. Att uppleva julmånaden här i Kalifornien är på många sätt annorlunda, framför allt vädret som håller sig närmare till vad vi kallar tidig höst. Men i lördags fick jag uppleva riktig december magi då jag och Danni åkte Skriskor!
Mitt bland LA's palmer och skyskrapor har de nämligen satt upp en isrink i mitten av Pershing Square, under namnet "Downtown on Ice". Endast 8 $ för en timme... vilket i och för sig kanske låter ganska mycket för oss som är vana vid att ta med våra egna skridskor och åka gratis, men varenda krona var det minsann värt! 
Kändes nästan som om jag var hemma och åkte i Kungsträdgården, en glittrande vit vinterdag
.... förutom faktumet då att det inte var så vitt här, och att jag var omgiven av tropiska palmer och endast bar EN tjocktröja under jackan, men stämningen var definitivt den samma. 
Skadade ju inte heller att vara i denna romantiska situation med pojkvännen när julbelysningen tändes som skymningen föll. 
Så detta var min julmagi i mitten av Pershing Square, Los Angeles, och jag hoppas att jag lyckats dela med mig av den till er.
Förutom detta besökte jag och Daniel tidigare under dagen the Flower Market i the Flower District, vilket tydligen ska vara världens största blommarknad, med växter från alla jordens hörn. Och sen blev det även att åka Angel Flight Railway, eller med andra ord "världens kortaste tåg", upp till parkbänken där Zooey Deschanel och Joseph Gordon-Levitt satt i filmen 500 days of Summer. Slutligen efter skriskoåkningen blev det en tur till Little Tokyo, där vi fick oss lite shopping och otroligt god mat.
Mer om detta + bilder is coming up!
Nog vart det en makalöst bra dag allt!

Christmas is..

Här om dagen gick jag och Hanna och såg på "Christmas Is..", en julkonsert men även Citrus College stolthet.
Kvällen började jättefint med Christmas Carols, vilket ni kan se nedan, framfört av Citrus Singers, the Women Ensamble och Consert Choir. De spelade även själva komplicerade stycken med bjällror och klockor, vilket lät som   rosiga, undersköna, kyliga vintermornar med istappar och frost... om det nu säger er något i form av ljud.
Efter Intermission (pausen) så var det dags för den faktiskta Christmas Is, vilket jag desvärre inte lyckades ta några bilder på. Men oj, oj, oj bjöds vi på underhållning? Vi hade snöjättar, med människor på styltor, flygande alfer, pingviner och talande isbjörnar. Ja det till och med snöade över oss som satt i publiken. Helt klart en magisk inbjudning till den underliga världen i en snöglob. Och även fast produktionen var mer ämnad för barn så var det minst lika njutningsbart för vuxna. Verkligen ett mysigt sätt att inviga julen med finaste väninnan.
Så hur är det med er? Har ni varit på några roliga Julevents eller koserter under December månaden?
 

 
 
 

Lucia firande i annat land

I morse steg jag upp tidigt, tidigt för att hinna upp innan Chris and Jan (mina värdföräldrar) som vanligtvis är uppe med tuppen. Tänkte nämligen överraska dem med att fira Lucia.
Som tur var var endast Jan uppe, men hade ännu inte ätit frukost. Så jag dukade fram saffarans bullarna jag och Deborah bakade igår, mandariner och ny kokat te. Ställde dessutom min dator mitt på bordet och sökte fram morgonens Lucia firande från Svt :)
Blev mycket uppskattat och vi fick en lugn och fin morgon tillsammans.
Fick dessutom veta att sådana traditioner som Lucia inte är tillåtna i Usa eftersom detta anses som överreligöst och kan förnärma människor av andra religioner. Med andra ord, människor som inte är kristna.
.... undrar varför det är landet av störst Jul hysteri i så fall.
I vilket fall, Glad Lucia! Hoppas ni får en underbar dag!
 

Lussebak i Los Angeles

Igår eftermiddag tog jag och min vän Deborah på oss utmaningen att försöka göra Lussekatter från scratch. Inte det lättaste må jag säga, då de använder både andra bak produkter och mått här i Amerikat. 
Men turligt nog gick det faktiskt, efter lite om och men. Tog dock extra lång tid eftersom vi behövde omvandla allt till cups and ounces. Så här ger jag er IKEA's Lussekatts recept, med egna konverteringar, för att baka i USA:
 
1 g Saffran (2 paket):
0,035 Ounces Saffron
 
50 g jäst:
6-8 Packages of dry Yest (Går att köpa på Stater Brothers)
 
150 g socker:
0.63 Cups krossat bitsocker
 
125 g smör eller margarin:
(står ofta på margarin paketet hur många gram det är, så detta behöver inte omvandlas)
 
700 g vetemjöl:
Ca. 3 Cups Flour (Dock var jag och Deborah tvugna att tillsätta mjöl, så tror det i slut änden var ca. 5 cups)
 
5 dl mjölk:
2.11 Cups milk
 
1 ägg:
1 egg

salt
russin

(steg för steg hur du tillverkar dem längre ned)

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran och mjölken.
2. Låt det bli fingervarmt, värm till 37 grader. (Om du är osäker, använd en termometer. Det är viktigt att ha korrekt temperatur)
3. Smula sönder jästen i en bunke, häll över blandingen och rör om tills jästen smälter.
4. Tillsätt övriga ingredienser (inte ägg, salt eller russin). Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
5. Knåda degen lätt och dela upp den i 25 bitar. Rulla varje bit till en boll.
6. Täck med en bakduk och låt dem vila i några minuter.
7. Rulla bullarna och forma dem till lussekatter, som ett S.
10. Stoppa ett russin i varje ända av katterna och låt dem jäsa på en smord plåt eller plåt med bakplåtspapper under en bakduk i ca 40 minuter.
12. Vispa ägget och en nypa salt. Pensla blandningen över varje lussekatt.
13. Grädda katterna i 225-250 grader i 5-10 minuter tills de är
gyllenbruna.

Hoppas detta var hjälpsamt för er som bor i USA och percis som jag vill försöka er på Saffrans bullar.

De blev jättegoda!


She's a Witch!!

Nu är äntligen Finals över och känns som att det gick riktigt bra :) Klarade alla deadlines och är ganska säker på att jag kommer få ett A i åtmistone fyra av fem klasser. Fick dessutom veta att "Bronze Star" tagit sig vidare till ACTF (American College Theatre Festival), vilket betyder att jag måste vara tillbaka i LA i slutet av Januari för repititioner, för om vi gör ett bra jobb på tävlingen i Februari så kan vi ta oss vidare till "final" i Washington!
I vilket fall, här har ni ett litet smakprov av min Thea 101 (Introduction to Theatre) final. Scenen som ni ser i videon är från Monthy Pythons "The search for the Holy Gral", otroligt roligt och som ni ser inte särskilt seriös finals :)
Definitivt rolig och lätt! Enjoy!
 

Semester betyder något helt annat på Engelsk

The statement of the day. Finals närmar sig med storsteg och har nu mindre än 36 timmar på mig att studera om alla kapitel i astronomi inför mitt sista test i kursen. Tur att jag faktiskt varit en duktig elev i höst, vilket gör det lite lättare så här vid semsterns slut ... aka, terminen. För min egen semester, mitt jullov, tar inte start förren onsdag. 
Dagen har i vilket fall handlat om att läsa om viktiga noteringar för varje kapitel, gamla arbeten etc. för Astronomin. Har även gått igenom min budget och överraskades glatt av att jag "inte alls spenderat sådana mängder som jag trott på MAT senaste månaden". Ännu en anledning till att inte gå med i några produktioner till våren. Mina matkostnader skjuter alltid i Höjden på grund av alla sena kvällar och utgångar med vänner efter repititioner. Men som sagt, har till och med lyckats spara lite peningar nu under höst månaderna, så blir nog julklappar till släktingarna i Jul ändå.
Nu är det inte länge kvar till jag kommer hem till Sverige igen!
 
Fin syn jag haft framför mig medan jag pluggat till En av mina kurser inför Finals.
Uppmuntrings Ros jag fick av pojkvännen strax efter vi avslutat Bronze Star.
Det romantiska brevet jag skrev om i tidigare inlägg.
 
På menyn för morgondagen står uppsatts skrivning för World History (en uppsatts inkluderande i princip allt vi gått igenom i höst. Allt från jägare och samlare fram till Renässansen, med inriktning på civilization, imperium and exploration), möte med regissören av en kortfilm jag blivit erbjuden att medverka i, samt middag med Danni och hans pappa.
Första 3 dagarna av nästa vecka kommer bli intensiv, men sen är jag äntligen fri!
 

Romantisk hike i Amerikanska berg

Attans så upptagen jag varit sedan mitten av september! Känns att det återspeglats oerhört här på bloggen, med enstaka uppdateringar som endast haft med mina skådespelar strapatser att göra. Men här kommer i vilket fall ett genuint inlägg som faktiskt inte handlar om teater. 

 

Dagen före Thanks giving tog Danni med mig på en efterlängtad hike, som han planerat för redan innan jag flög tillbaka till Cali i slutet av sommaren. Vi köpte en fransk baguette och brie ost att smaska på. Tyvärr tog vi oss inte upp till bergen förren solnedgången, eftersom vi haft lektioner tidigare den dagen, men det gjorde det bara än mer romantiskt. 

 

Vi behövde inte vandra långt för att nå vårt mål, men oj oj oj om vi möttes av en vacker syn. Slutstation var nämligen ett helt makalöst vattenfall som strömmade ned i en klar liten källa, som fortsatte ned i en porlande bäck. 

Medan jag stod där och beundrade synen jag hade framför mig allt jämt medan solen sakta sjönk bakom bergstopparna, dukade Danni fram en helt hopplöst romantisk picknick för oss.

Vin, vinglas, vår baguette och ost, ja till och med matchande duk och servetter!

Visste att han var romantisk, men trodde aldrig han hade denna Don Juan inom sig.

 

Var en otroligt efterlängtad dejt från bådas sida, då vi knappt hunnit umgås mer än för att plugga nu under hösten. Fick till och med ett jättefint brev han hade skrivit till mig under sommaren, men aldrig skickat.

Är helt obeskrivligt att uttrycka det lugn man känner av att vara ute i naturen på en sådan plats med någon man älskar efter några otroligt stressiga månader, men i vilket fall ett lugn och en plats jag kände att jag ville dela med mig av.

Hälsning från en glad och fri tjej!
 

I Bronze Star logéen.

Här har vi som utlovat Äntligen lite kostymbilder från produktionen av Bronze Star.
Enjoy!
Hippi kostymer.
(In Character. Vi var otroligt elaka hippis i Carls huvud.. fantasi foster med andra ord)
Vietnamese prostitute costume.
Kostymer för begravnings scenen.
Förresten, fun fact, blev inbjuden att medverka i en kortfilm på grund av min insats i Bronze Star.